Vībotne - nezāle, kas ārstē

Artemesia Vulgaris - vērtīgā Vībotne.

Tā kā šis augs ir samērā aizmirsts - ir vērts ieskatīties savā dārzā un to sameklēt, oho, tas aug! Un kā vēl aug, mēs parasti viņu kā nezāli izraujam un iemetam kompostā. Un velti tā mēs daram. Pēc ājurvēdas, vībotne samazina visas trīs došas - īpaši Vatu un Kaphu, dēļ tā sildošās dabas un asās pēcgaršas, bet dēļ rūgtās un savelkoša garšas tas samazina arī Pitta došu. Pēc auga īpašībām tas ir viegls, penetrējošs un sauss. 

Šim augam ir tik daudz indikāciju lietot, ka tas ir noderīgs pie gandrīz visām slimībām - īpaši tas palīdz samazināt drudzi, iekaisumu, sāpes un uzlabot apetīti. Tas uzlabo Agni darbību un līdz ar to palīdz izvadīt tik ļoti nevēlamo Amu.

Indikācijas Vībotnei: izmantot visu augu var pie drudža, tārpiem, konvulsijām, menstruāliem traucējumiem (palīdz mazināt ķermenī stresu, spriedzi un jau izsenis kalpo kā labākais sieviešu hormonu līdzsvarojošais augs). Šeit ļoti noderīga ir arī vībotnes sula, ja dažus pilienus svaigas sulas piespiež burkānu vai kādai citai svaigi spiestai sulai. Lai uzlabotu uzsūkšanos kā nesējvielu var izmantot gī, medu, retāk - alkoholu. 

Uzmanīgi ar šo augu grūtniecēm, jo tas kontrahē dzemdes muskulatūru (labāk to vispār nelietot, dabā grūtniecēm savas zālītes).

Kā viņu izmatot?

1. Kā tēju - ievākt lapas, sakaltēt un izmanto pa 2 TK augu uz vienu krūzi tējas, atļauj tai ievilkties 2- 3 minūtes.

2. Virtuvē - kā zaļumu! Kā lielisku piedevu pie mērcēm (svaigajām) sablenderējot, izspiest svaigu sulu kopā ar citiem dārzeņiem un augļiem, salātos, kotletēs, zupās u.c. Tas lieliski palīdzēs sagremot ēdienu, īpaši ja ēdat ko taukainu un grūti sagremojamu (cerams, ka nē ;)

Vībotnes maģiskā iedarbība

Vībotnes sakni senos laikos iepina jostā, jo uzskatīja kā tādejādi palielinās iekšējais spēks. Caur šīs saknes un arī auga lietošanu palielinās spēks kājās, tāpēc to medicīnā izmanto arī pie nogurušām kājām.  Uzskata, ka tā palīdz dažādām bailēm, vājumam, depresijai un vispārējam uztraukumam - līdz pat psihiskām neirozēm un bezmiegam. 

Recepte:

Izspiež svaigi spiestu burkānu, bumbieru un ķirbju sulu, sulā iegriež veselu banānu, 10 lobītas un mērcētas mandeles, ja vēlas - nedaudz ingvera, 2 vībotnes lapas (ja sulu spiede atļauj - var spiest caur to) un sauju spinātu lapu. Visu sablenderē. Dzer tāpat vai izmanto kā mērci salātiem.