Kardomons, kas piesaista mīlestību

Kardamons


Kardamons – senāk raganas to izmantoja, lai piesaistītu mīlestību, jo zināja, ka tajā esošās vielas atraisa romantiskas jūtas un seksualitāti pretējā dzimumā. Kožļājot kardamona pāksti var piesaistīt mīlestību, jo kam mutē kardamona pāksts – tur var būt tikai skaisti vārdi un labas domas. Kardamons ir vecs kā pasaule un tā vērtība ir vienmēr bijusi ļoti augsta, to uzskata par pasaules dārgāko garšvielu. 16. gadsimtā šī auga vērtība bija tik liela, ka lai nopelnītu sauju kardamona vidējam cilvēkam bija jāstrādā vesels gads! Cilvēki novērtēja kardamona vērtīgās ārstnieciskās un garšas īpašības, bija gatavi maksāt un atdot visu, lai tiktu pie šī vērtīgā auga. Tieši tāpēc Kardamons ir iemantojis titulu “garšvielu karaliene”, viņa veido lielisku pāri ar aso garšvielu “karali”, melno piparu.
Kas tad slēpjas tajā mazajā zaļajā pākstī – šis burvīgais un gaistošais aromāts veidojas no 25 ēteriskām eļļām, kura visspēcīgākais jāizceļ Cineols – tieši tas ir mazais rūķis, kurš dziedē un atjauno ķermeni.


Pētniecība par kardamonu


Kā jau karalienei pieklājas, tā tiek rūpīgi pētīta mūsdienās – dažas studijas aprakstīšu zemāk.
Zarnu nomierināšanai – gluži kā maiga mūzika, tas ievibrē zarnu bārkstiņas vienmērīgā melodijā, tās kā tāds runcis murrā un nomierinās. Studijā Saudu Arābijā atklājās ka kardamons iedarbojas Holīnerģiski (medicīnā tās ir zāles, kas mazina zarnās lieku viļņošanos un muskuļu saraušanos, kas palielina parasimpātiskās nervu sistēmas aktivitāti).
Alternatīva rūpnieciskajām kožļājamām gumijām – man vienmēr licies, ka šīs kožļenes, kuras sastāvs satur visu iespējamo rūpnieciski ražoto konservantu un saldinātāju daudzumu, nespēj veikt tos brīnumus ko apraksta reklēmās. Divi brīnumlīdzekļi – kardamons un arī krustnagliņa ir lieliska alternatīva ko kožļāt pēc ēšanas vai starp ēdienreizēm. Kardamonā esošais Cineols maigi nogalina mutē esošās patogēnās baktērijas, kas var izraisīt nepatīkamu smaku no mutes.
Samazina palielinātu asinsspiedienu – kas par iepriecinājumu visiem aktīviem un stresa pilniem cilvēkiem! Lai gan šo eksperimentu veica uz dzīvniekiem, rezultātā tikai noskaidrots ka tie kas saņēma vislielāko devu kardamona asinsvadu sieniņas visvairāk atslābinājās, kā rezultātā nokritās asinsspiediens un papildus efekts – palielinājās diurēze. Praktiski un faktiski, tas darbojas labāk kā asinsspiedienu samazinošās zāles.
Mazina smagu astmu, vācijā tika veikts eksperiments ar 32 cilvēkiem, kam bija smaga astma un tie lietoja glikokortikoīdus. Visus sadalīja divās daļās, vienai no tām deva jau pieminēto Cineolu un otra palika bešā. Jau pēc 2 mēnešiem grupa, kas lietoja Cineolu, lietoja par 36% mazāk steroīdus. Jāsaka, ka otrai grupai samazinājums bija tikai 7%. Varbūt kāds slepus lietoja kardamonu!
Tā viņi pēta un pēta šī maģiskās garšvielas īpašības. Tikmēr mēs, varam šo augu izmantot savā virtuvē un ne tikai.


Kardamons ājurvēdas aptieciņā


Mīļotais kardamons – spēj izlīdzināt satrauktās došas, jo tam piemīt viegla un satviska daba. Īpaši vērtīgs karstajām Pittām – tas atvēsina kā vēsa vēja brīze svelmainā vasarā. Kardamons īpaši efektīvi iedarbojas uz ķermeņa kanāliem, kas kontrolē GREMOŠANU, ELPOŠANU, ASINSRITI un NERVU sistēmu. Nedaudz sanskrita termini no Caraka Samhitas (senākās ājurvēdas grāmatas), lai asinās prāts:
Dīpana – stimulē gremošanu
Pācana – gremošanai labvēlīgs
Šūlaprašamana – mazina gremošanas spazmas un sāpes
Kāšahara – apstādina klepu
Švāsahara – mazina astmas simptomus
Anulomana – palīdz Vatai (gaisam) kustēties virzienā uz leju
Chardinigrahana – mazina sliktas dūšas simptomus
Hikkānigrahana – apstādina ŽAGAS
Širovirecana – attīra galvas atveres
Vājīkarana – uzlabo seksuālo potenci


Kardamona mājas


Kardamona mamma dzīvo Indijā, jau pirms tūkstošiem gadu tā tur auga un ir izgājusi cauri tūkstošiem šķīvju un roku, ceļojusi pat līdz senajai romai – tā bija kā svarīga eksporta prece, ko izmantoja lielos daudzumos tai skaitā kā dabisko zobubirsti. Kardamons tīra zobus un attīra elpu! Kas gan var būt svarīgāks pirms pirmā randiņa 
Kā pareizi izvēlēties īstu kardamonu
Kardamona pulveri un kardamona graudus var atrast jebkurā lielveikalā, bet es ieteiktu pacensties uzmeklēt tieši kardamona pākstis, labas kvalitātes pākstis ir gaiši zaļas, mazas un ovālas formas nedaudz kraukšķīgas. Meklējiet pākstis, kas ir vienmērīgā krāsā, izvairieties no blāvām un izbalējušām kardamona pākstīm. Kapsulai jābūt noslēgtai, atvērts gals nozīmē ka tā ir pārāk ātri novākta, kas nav labas kvalitātes rādītājs. Kardamona pulveris ļoti ātri pazaudē savu īsto aromātu, tā ēteriskās eļļas saskaroties ar gaisu iztvaiko sekundēs. Labi, ne sekundēs – bet dažās nedēļās to vairāk nav. Tad paliek vien balts un mazaromātisks pulveris. Tieši tāpēc pākstīs esošās melnās mazās odziņas tiek saglabātas vislabāk.


Kardamons virtuvē


Klāt nu esam pie garšīgās sadaļas – kur viņu var izmantot. Personīgi es pirms lietošanas kapsulas saspaidu ar piestu, izlasu ārā zaļās pākstis un tālāk smalki saspaidu kardamona sēklas. Ājurvēda nerekomendē kardamonu termiski vārīt vai cept – jo ilgstoši augstā temperatūrā esošās ēteriskās eļļas krāsnī iztvaiko – bet tieši šīs vielas ir ārstnieciskas. Kardamons, kā jau karaliene, ir samērā untumains. Maltu kardamonu visefektīvāk izmantot pie saldajiem ēdieniem, lai ēdiens iegūtu labu garšu vajag pavisam nedaudz.
- Kafija! Jā, pievienojot kardamonu pie kafijas, tiek mazināta kafijas negatīvā iedarbība uz ķermeni. Kafija palielina Vata došu – kardamons neitralizē šo iedarbību. Plus – iedod papildus patīkamu gaisīgu un aromātisku noti.
- Rīsi – pēc tam kad rīsi ir savārījušies, pārber svaigi samaltu kardamona pulveri! Mmm, rīsi smaržo, un viņos atmostas kas pavisam savādāks.
- Deserti bez kardamona nav iedomājami – no pudiņiem līdz pat kūkām, saldējumam un augļiem. Pozitīvi ir tas, ka kardamons spēj mazināt saldumu toksisko iedarbību uz ķermeņa.
- Piens – karsts piens ar kurkumu, kardamonu, krustnagliņu un melnajiem pipariem veido spēcīgu jaunības eliksīru.

 
Deva –svarīgs aspekts
Lai nepārdozētu kardamonu un pārmēru nepalielinātu Pitta došu, lai nesaasinātos čūlas slimības un karstums, svarīgi ievērot pareizo devu. Jā, kardamons atvēsina – bet tikai mazās devās. Rekomendē no 250mg – 3g dienā.