Iedomājieties bildi - eskimosu - mīnus 25 grādos ēdot treknus roņa taukus un pretēji - meksikānis, +35 grādos ēdam Čilli zupu. Kāpēc mēs varam ēst grūti sagremojamus ēdienus ļoti aukstā laikā un meksikāņi, indieši savā karstajā klimatā ēd tik pikantus ēdienus?
Lai saprastu šo konceptu, sāksim ar teorijas skaidrojumu, kas ir Agni un Pitta. Agni ir gremošanas uguns, kas atbild par metaboliskiem procesiem gremošanas traktā, šūnās, aknās, tas apstrādā arī mūsu emocijas. Agni mērķis ir pārveidot vielas ķermenim pieņemamā veidā. Uzturu - par aminoskābēm, ogļhidrātiem utt., emocijas par atziņām.
Pitta - doša, līdzīgi kā Agni, ķermenī atbild par metabolisma principu, sastāv no uguns un ūdens elementa. Pittas uzdevums ķermenī ir uzturēt līdzsvaru starp uzbūvēšanas un nojaukšanas procesiem, starp siltumu un aukstumu, starp dusmām un prieku.
Pitu veido uguns un ūdens, Agni tikai uguns, tā pēc savas dabas ir sausa. Bieži vien kļūdaini uztver, ka palielināta Pitta uzreiz nozīmē spēcīgu gremošanu un stipru metabolismu. Ja pitta - uguns un ūdens ir palielināts ķermenī (to palielina karstums, dusmas, skābi ēdieni u.c.), pitta darbojas kā "karsts šķidrums" - tā burtiski, "applūdina" Agni un nodzēš to. Beigās nepaliek uguns, un rodas letarģija dēļ tā ka pieaug škirdums - Kapha doša. Tieši tāpēc Pitta došai svars vasarā pieaug, nevis krītās.
Pittas vasarā jūtas īpaši slikti, paliek agresīvas, nogurušas. Pittām ir ļoti svarīgi izvēlēties ēdienu, kas ir atvēsinošs (sk.zemāk)
Nr.1 - Ledus auksti dzērieni. Paradoksāli, karstajās zemēs, lai atdzesētos dzer karstus un pikantus dzērienus! Ledains dzēriens izraisa primāru, patīkamu vēsuma efektu - bet nonākot gremošanas sistēmā tas nodzēš jau tāpat vājo Agni, un ķermenis saņem signālu - sasildies! Respektīvi, pitta doša tiek palielināta. No vēlemā efekta tiek panākts defekts. Ja mēs karstā laikā izdzeram karstu ūdens glāzi, vai vieglu ingverūdieni - sākotnēji ķermenim ir ļoti karsti, tas svīst. Caur šiem sviedriem "iztek" ārā uzkarsētā Pitta, agni netiek nodzēsts, bet tieši otrādāk - tas ļauj gremošanai darboties spēcīgāk.
Nr. 2 - Saldējums. Veikalos pieejamais saldējums dod tikai īslaicīgu vēsuma efektu. Kāpēc tā? Dēļ kombinācijas - auksts piens/saldais krējums kopā ar rafinēto cukuru. Šī aukstā kombinācija veido gļotainus toksīnus - AMU, kas REGULĀRI atvēsinoties ar šo našķi, uzkrājas gremošanas traktā, veicinot smaguma un letarģijas sajūtu. Svētdienas saldējums ir svētki ķermenim, ikdienas svētki ķermeni nogurdina. Vesels ķermenis cīnās pret smagumu un letarģiju ar uguns - AGNI palielināšanu ķermenī. Ķermenī enerģija vasaras karstumā tiek novirzīta visu orgānu sistēmu atdzesēšanai. Lielā karstumā ķermeņa dzesēšana pārtērē atvēlētos limitus un sāk aizņemties no gremošanas uguns trūkstošos resursus. AGNI rezerves sarūk, apēstais saldējums netiek pilnībā pārstrādāts un veidojas AMA. Vājš AGNI manifestē parādoties pirmajam aukstumam kā iesnas un gļotaini bronhīti.
Nr. 3 - Coca - cola, sulas no pakām.. visi vēsie, industriāli pieejamie dzērieni rada pinponga efektu, jo tajos esošā citronskābe, rafinētais cukurs ( LIELOS daudzumos rafinētais cukurs rada skābu pēcgaršu - skābs - karsē) dod karsējošu efektu. Auksts ēdiens vai dzēriens palielina Vata (sāpes, bailes un nervozums) un Kapha (liekais svars, letarģija) došu, samazina Agni - gremošanas uguni.
Nr. 4 - vēsi alkoholiskie dzērieni. Alkohols spēcīgi palielina pitta došu, aukstums nodzēš Agni, Rezultātā Pitta pieaug vairākkārtēji.
Mītu kombinācija ar vairāku dienu sauļošanos skaistam iedegumam, rudenī var izpausties kā akūtas kuņģa čūlas paasinājums, agresiju uzplūdumi, angīnas, pinnes un citas pittas slimības.
Kādas garšas izvēlēties:
Karsējošas garšas | Atvēsionšas garšas |
Skābs | Rūgts |
Ass | Salds |
Sāļš | Savelkošs |
Tabulā apkopoti biežāk sastopamie produkti un ko aizvietot, lai savu ķermeni nepārkarsētu. Īpaši tas ir svarīgs Pitta doša cilvēkiem (Tests), tieši Pittām vasara ir īsts pārbaudījums, kamēr visas Vatas priecājas par karstumu un gozējas saulē.
Karsējoši produkti - sarkani, asi, skābi un sāļi! |
Aizstāt ar atvēsinošiem - zaļi, rūgti, viegli pēc dabas! |
Cietais un puscietais govs piena siers, - veido AMA, skāba pēcgarša (karsē), liels sāls daudzums (karsē) | Svaigs siers (panīrs jeb "jāņu siers"), kazas siers, arī biezpiens mazos daudzumos bez sāls. Tofu. |
Sezama eļļa, mandeļu eļļa | Gī un kokosriekstu eļļa - atvēsinošākās eļļas |
Baklažāni, tomāti (!!! ļoti karsē), burkāni (īpaši svaigi), ķiploki un sīpoli, kukurūza, olīves, redīsi, sarkanās bietes, | Visi zaļie un rūgtie dārzeņi, īpaši fenhelis, kartupeļi, brokoļi, sparģeļi, kinza u.c. |
Čilli, adžvains, baziliks, pipari, sauss ingvers, ķiploki, kumins, lauru lapas, muskatrieksts, paprika, rozmarīns, Sāls (mazāk karsē Himalaju rozā sāls). |
Atvēsinošās garšvielas ir pavisam maz: Fenheļa sēklas, kardamons, krustnagliņas, safrāns, rožlapiņas Mazos daudzumos: Svaigs ingvers, koriandrs, kurkuma, piparmētras, salvija, vaniļa, kanēlis
|
Gaļa - īpaši sarkanā. Mazāk karsējoša ir baltā gaļa. Tomēr ājurvēda nerekomendē vasarā lietot gaļu (labāk no tās izvairīties pa visam) | Moong - dal, melnās un baltās pupas, zaļie zirnīši, lēcas (visās krāsās). |
Tradicionālais saldējums, kas ir Tamasiskas kvalitātes (īpaši, ja ir pievienoti dažādi konservanti, piena pulveris un rafinētais cukurs). |
Paštaisīts saldējums - izvēloties ekoloģisku produkciju, pievienojot kardamonu, rožūdeni, safrānu, dabīgo vaniļu. Rafinētā cukura vietā izmantojot kļavu lapu, agaves vai rīsu sīrupu, cukurniedru cukuru. |
Visi skābie augļi kā plūmes, rabarberi, skābi ķirši, tamarinds, ananāss, negatavi āboli, skābas ogas, kivi, Karsē arī banāni. Citrons un laims lielos daudzumos karsē, mazos - atvēsina. |
Dateles, vīģes, granātābols, kokosrieksts, avokado, sarkanās vīnogas (rozīnes), žāvētie augļi, arbūzs Ar augļiem - jo tie saldāki, sulīgāki un gatavāki - jo vairāk atvēsina ķermeni. |
Medus vasarā jālieto mazāk, jo tas izteikti karsē ķermeni. Rafinētais cukurs (īpaši lielos daudzumos), melase. |
Kļavu lapu sīrups, agaves sīrups, augļu cukurs, cukurniedru cukurs , kokosriekstu cukurs |
Griķi, rauga maize, prosa, kukurūza, popkorns, brūnie rīsi, rudzi ir graudaugi, kas vairāk piemēroti aukstajai sezonai. |
Izvēlaties labāk - amarantu, kinoju, kuskusu, miežus (!), auzas, pilngraudu eko - makaronus, rīsi (īpaši basmati rīsi), sako, tapioka un - kviešu izstrādājumi (bez rauga un citām nevajadzīgām piedevām) |
Valrieksti, lazdu rieksti, mandeles ar mizu, pekanrieksti, pistācijas | Mandeles (bez mizas), kokosa skaidiņas |
Īpaši svarīgi karstumā ir turēt GALVU vēsumā - slapināt matus, izmatojot avota vai kādu citu tīru ūdeni, rožūdens vai vēsa māla maska uz sejas. Aukstas peldes patīkami atvēsinās un uzlabos gremošanas uguni. Īpaši peldes laikā jāpievērš uzmanība acīm - tās atvēsinot, ķermenis strauji samazina iekšējo karstumu, īpaši izmantojot tīru avota ūdeni acis var turēt vaļā un ļaut ledainajam ūdenim aizskalot visu sakrājušos Pittu.
Liekot galvā zaļu zāļu vainagu - vai tas būtu no ozola lapām, ziediem, dadža milzīgajām lapām mēs dodam papildus atvēsinošo efektu galvai. Ja gudri izmanto dabu, tad daba mūs padara gudrākus.