Stāsts par tomātu un viņa draugiem

Pasaka par tomātu un viņa draugiem


Viens no visstrīdīgākajiem produktiem mūsu virtuvē – sarkanais, sulīgais tomāts. Daudzi ājurvēdas speciālisti aizliedz tieši šo produktu, un tas cilvēkos izraisa strīdīgu emociju vilni! Strīdīgs tāpēc, ka no vienas puses – satur vērtīgas vielas (īpaši A vitamīnu), un no otras puses – pieder pie savā ziņā indīgo augu grupas, nakteņiem.


Tad nu visu pēc kārtas:


Nakteņu grupa ietver tādus dārzeņus kā kartupeļi, baklažāni, sarkanais čili pipars, tabaka, melnā vilkoga un vēl daži, mums mazāk pazīstami augi. Šī grupa ir slavena ar to, ka savā sastāvā, mērenā koncentrācijā satur tropānu ALKALOĪDUS (tur gozējas arī kokaīns). Šo grupu plaši izmanto medicīnā, ļoti mazās devās, kā stimulantus (piem.atropīns). Otra viela, kas ir visos nakteņos – nikotīns, jā, jā šī atkarību izraisošā viela. Sauc viņu tikai savādāk katrā dārzenī, solanīns kartupeļos, tomatīns tomātos (un tas nav nekāds joks), auberdžīnis baklažānos un alfa solanīns čili piparos. Šīs vielas, ko izmanto arī medicīnā, „dodas” uz nervu šūnu galiem un tos stimulē , otrkārt – veicina iekaismuma procesus locītavās.
Nakteņos esošās ķīmiskās vielas atūdeņo locītavas (īpaši bīstami artrītu gadījumos), tie konkurē ar kalcija metabolismu un palielina kuņģa un gremošanas sistēmas skābumu (pretējam uzskatam, ka tomāti ir „bāziski”). Tomāti var arī paasināt nieru un žultsakmeņu slimību.


Ājurvēda pirms simtiem un tūkstošiem gadu nezināja tomāta ķīmisko sastāvu, bet – tā novēroja karsējošo ietekmi uz gremošanas sistēmu. Īpaši „karstās vielas” satur tomāta miza un tā sēklas. Ājurvēdā uzskata, ka tomātam ir asa un skāba pēcgarša (vipaka). Situācija līdzīga kā ar Čilli piparu – tikai čili asumu mēs izjūtam uz mēles, tomāts ir patīkami salds un atsvaidzinošs. Pēcgaršas (vipaka) fenomenu sapratīs vīna liepratēji – pirmā garša ir bieži savādāka kā pēcgarša, gluži kā cilvēki – pirmais iespaids var būt dažāds, bet mājās apdomājot rodas savādāks priekšstats. Tāpat notiek arī ar tomātu – pirmais iespaids ir saldi skābs, bet nonākot „mājās” tas dedzina visu kuņģi un zarnas gluži kā asais čili pipars mēli. Asā pēcgarša veicina iekasumu un atūdeņošanos – palielinās Vata un Pitta došas, skābums papildus vēl traucē arī Kapha došu. Ja kādreiz esat ēduši čili, noteikti zināt, ka pats asākais šeit ir tieši sēklas uz miza, mīkstums, tāpat kā tomātā, ir pēc dabas daudz maigāks. Tāpēc gatavojot vai ēdot tomātus, no sēklām un mizas ir jāatbrīvojas, atstājot tikai mīkstumu.


Ēst vai neēst?


Mūsdienās tomātus lieto ļoti daudz(viennozīmīgi pārāk daudz), gan kečupos, gan salātos – tieši tāpēc, ka tomātos esošās vielas izraisa atkarību. Tā ir skarbā realitāte. Un atkarība nozīmē, ka mēs neesam garīgi spēcīgi, lai spētu no tā atteikties, un tā ir tikai cilvēciska vājība. Ēdot daudz tomātus mēs izraisam traucējumus visās trīs došās – Vata, Pitta un Kapha. Saasinās visas maņas, aizkaitināmība un parādās tūskainība.
Sarkanie tomāti mazāk ievaino gremošanu kā dzeltenie, mazie tomātiņi ir vēl mazāk kaitīgi. Kā jau minēju, nakteņu spēks slēpjas tā sēklās! Pretindes – kumins, kurkuma, melnie pipari un tomātu termiska apstrāde. Īpaši kurkuma ir spējīga mazināt tomātu negatīvo ietekmi uz ķermeni.
Problēma būtu mazāka, un diez vai es par to runātu, ja tomātu lietošana nebūtu tik ļoti populāra – īpaši Pittas došas pārstāvjiem. Jo tieši tie ir lielākie fani, lielākie tomātu aizstāvētāji (Pittas jau tāpat ir gana drosmīgas savos uzskatos). Tāpēc Jums, mīļās Pittas, padoms – 2-3 tomāti nedēļā, bez mizas (ideāli arī bez sēklām) un termiski apstrādāti. Šī vasara ir īpaši karsta, tāpēc rudenī saasināsies gan čūlas, gan ādas slimības tieši dēļ tomātiem. Tomāts, lietots mazās devās spēj dot savas pozitīvās darbības, toties lietots lielās devās (2-3 tomāti dienā), tas spēj nemanāmi izraisīt ļoti nepatīkamas slimības.


Saudzējiet sevi!
Guna Vilks